Izšel Drupal 10

Drupal logo over a blue mountainous background

Drupal, najzmogljivejši odprtokodni sistem za upravljanje vsebin za vse uporabnike, od najmanjših neprofitnih organizacij do vodilnih podjetij, je danes, 15. decembra 2022, izdal najnovejšo posodobitev svoje priljubljene programske opreme.

Drupal 10 prinaša še več funkcionalnosti, ki so namenjene razvijalcem in uporabnikom Drupala. Posebnost Drupala je njegova prilagodljivost, saj je modularnost eno izmed njegovih temeljnih načel. Drupal 10 bo uporabnikom nudil še več izvrstnih orodij, ki jim bodo pomagala ustvarjati večnamenske strukturirane vsebine, ključne za dinamične izkušnje na spletu.

 

Drupal 10 - nenehna inovacija v tehnologiji in uporabniški izkušnji

Najnovejša različica predstavlja nov korak za Drupal, saj s posodobljenim izgledom back enda in v prihodnost usmerjeno nadgraditvijo programske platforme prinaša zmogljive nove funkcionalnosti ter izboljšano uporabniško izkušnjo.

V zadnjih dveh letih in pol so Drupalovi razvijalci zavzeto delali na tem, da bi še izboljšali odprtokodni sistem, ki ga poznajo in s pridom uporabljajo številna vodilna podjetja in organizacije. Nove funkcionalnosti, ki omogočajo Drupalovo vizijo za naslednjo generacijo spleta, vključujejo: administrativno temo Claro, temo Olivero za prikaz spletnih mest, novo verzijo urejevalnika CKEditor 5 in druge novosti.

Drupal 10 vključuje veliko novih funkcionalnosti, ki so privlačne tako razvijalcem kot ustvarjalcem vsebin. Boljša uporabniška izkušnja za razvijalce in postavljalce spletnih mest skupaj s poenostavljenim ustvarjanjem in urejanjem vsebin pomeni, da je to za vse uporabnike zelo pomembna posodobitev,” je povedal Dries Buytaert, ustanovitelj Drupala. “Pot od Drupala 9 do 10 je enostavnejša kot kadarkoli prej, in tako pričakujemo, da bodo organizacije želele čimprej nadgraditi na najnovejšo različico in začele koristiti njene prednosti.

Drupal 10 je zgrajen na najnovejši različici Symfonyja, Symfony 6.2. Poleg tega se je z odstranitvijo najredkeje uporabljenih komponent izboljšalo njegov osrednji sistem, zaradi česar se Drupal zdaj še bolj posveča svojim temeljnim vrlinam. Za posodobitev se uporabljajo ista orodja in procesi kot pri prejšnji večji izdaji, s tem da so avtomatizirane skoraj vse programske spremembe in da je ob izdaji na voljo trikrat toliko prispevanih razširitev kot tedaj.

 

Drupal poganja svetovna skupnost

Drupal je pravi odprtokoden projekt, ki uporablja veščine več deset tisoč razvijalcev s celega sveta. Skozi leta je zaslovel zaradi svoje varnosti, zmogljivosti, dostopnosti in skalabilnosti, ki jim v CMS ekosistemu ni para.

Z navdušenjem gledam, kako Drupal nadaljuje z uvajanjem novosti in ostaja vodilna odprtokodna platforma za digitalne izkušnje za velika podjetja,” je povedala Baddý Sonja Breidert, predsednica odbora Združenja Drupal. “Trenutno več kot 270 organizacij in 750 posameznikov prispeva k Drupalu 10, in več kot 10.000 k Drupalu na splošno, kar nam daje velik zagon. Zelo sem ponosna, da sem del te skupnosti.

 

Na vidiku še več inovacij

Po izdaji različice 10 se bo skupnost posvetila nadaljnjim inovacijam, ki bodo Drupal ohranjale v ospredju tehnologij za upravljanje vsebin, kot sta optimiziran in varen mehanizem za avtomatizacijo posodobitev ter brskalnik za enostavno namestitev Drupal razširitev.

 

Kako nadgraditi na Drupal 10 ali začeti z Drupalom

Če ste pripravljeni izkusiti Drupal 10, obiščite drupal.org/about/10 in si oglejte, kako enostavna je posodobitev.

 

O Drupalu in Združenju Drupal

Drupal je odprtokodna programska oprema za upravljanje vsebin, ki jo uporablja na milijone ljudi in organizacij po celem svetu. Število uporabnikov na uradni strani drupal.org presega 1,3 milijone, k razvoju Drupala pa redno prispeva skupnost, ki šteje več kot 100.000 članov. Združenje Drupal je neprofitna organizacija, ki se zavzema za spodbujanje in podporo odprtokodnemu projektu ter njegovi skupnosti.