Drupal razvijalci

Portal Drupal.org

Drupal razvoj poteka na portalu Drupal.org. Razvijalcem je za sodelovanje na odprtokodnih projektih verjento bolj znan Github, ampak Drupal.org je obstajal že pred Githubom in ima svojo infrastrukturo za organizacijo in objavo kode. 

Drupal.org je glavni vir za prenos sistema Drupal in dodatkov, kot so moduli, teme in distribucije. Poleg tega je tudi platforma za komuniciranje razvijalcev odprtokodnih projektov. Če najdete hrošča v kodi, lahko napako prijavite na forumu (issue queue) tega projekta. V kolikor že imate rešitev za napako, jo lahko objavite ali pa zgolj pomagate pri testiranju rešitve drugih članov skupnosti.

Za Drupal skupnost je portal Drupal.org primarna komunikacijska platforma. Ima tudi poseben forum za pomoč uporabnikom, ampak v praksi se veliko uporablja tudi Drupal Answers (Stack overflow za Drupal). Za instantno komunikacijo z ostalimi uporabniki Drupala lahko uporabljate Slack. Slovenske uporabnike lahko najdete v kanalu #drupal-slovenia.

Prenos

Zadnja verzija Drupala je vedno na voljo na strani drupal.org/download. Priporočljiva metoda za prenos kode pa je z uporabo orodja Composer. Preberite si podrobna navodila (v angleščini) kako uporabljati Composer za namestitev Drupala in vseh zahtevanih knjižnjic. Za uporabo Composerja potrebujete dostop do ukazne vrstice bodisi na vašem računalniku ali oddaljenem strežniku.

 

Namestitev

Namestitev sistema Drupal lahko opravite preko vmesnika v brskalniku ali preko ukazne vrstice. Če Drupal nameščate prvič vam priporočamo, da si namestite prednastavljeno domenstracjsko različico imenovano Umami. Gre za vnaprej postavljeno spletno stran z demo vsebino in ponazarja osnovne zmogljivosti sistema, ki ga dobimo brez dodatnih modulov.

drupal slovenski prevod

Slovenski jezik

Drupal še ni v celoti preveden v slovenščino, je pa na voljo delni prevod in enostaven vmesnik za prevajanje, s katerim lahko prevedete vse besede, ki jih vaši končni uporabniki vidijo pri uporabi spletne strani.

Namestitev modulov in tem

Priporočamo, da uporabljate le module in teme, ki jih lahko najdete na Drupal.org portalu. Drupal skupnost ima ekipo razvijalcev, ki skrbi za varnost tako za Drupal jedro kot za vse module.

 

O Združenju Drupal

Združenje Drupal (Drupal Association) je neprofitno strokovno združenje, ki podpira skupnost Drupal s financiranjem, infrastrukturo, prireditvami, promocijo. Vizija združenja je v ustvaranju prostora kjer kdorkoli in  kjerkoli z uporabo Drupala naredi svet interneta lepši. Z namenom navdiha in močjo posameznih spletnih ustvarjalcev, mislecev in izdelovalcev naj bi to tudi uspelo.