Izšel Drupal 8!

Drupal 8 torta

Svetovna Drupal skupnost je z današnjim dnem najavila najnovejšo različico, Drupal 8. Drupal je prostokodno programsko ogrodje za zagotavljanje digitalne uporabniške izkušnje, ki podpira milijone spletnih portalov in aplikacij. Poganja nekatere od najbolj vplivnih spletnih platform. Drupal 8 spreminja način kako te platforme zagotavljajo in širijo najboljše digitalne uporabniške izkušnje na svetu.

Upravljanje z uporabniškimi izkušnjami je dejavnost ki ne počiva. Drupal podjetjem in ostalim organizacijam že dolgo omogoča, da na tem področju držijo korak s časom. Je modularna programska oprema zgrajena tako, da podpira kompleksne spletne operacije. Je platforma, ki jo vlade uporabljajo za širjenje njihovih najpomembnejših sporočil (The White House, Australia). Je programsko ogrodje za širjenje zabavnih vsebin (The GRAMMYs, Turner Broadcasting) in novic (The Economist, Fox News). Je tudi način, kako organizacije skrbijo za globalne spremembe (Human Rights Watch, Oxfam International).

“Drupal nam omogoča, da se osredotočimo na gradnjo učinkovite in popolne urediške izkušnje. Naši uredniki se lahko posvetijo ustvarjanju privlačih in relevantnih vsebin,” je povedal Alexander S. Ross, direktor programskega inženiringa pri NBCUniversal Technology. “Navdušeni smo, da lahko uporabimo nekatere od novih funkcionalnosti v Drupalu 8 in tako še dodatno vzpodbudimo naše urednike.”

Drupal 8 izboljšuje način dostavljanja vsebin ter poveča njihov učinek. Zgrajen je bil z upoštevanjem komponentne usmerjenosti: prilagodljivi elementi namesto togih strani. To omogoča organizacijam dostavljanje personaliziranih vsebin, ki jih uporabniki pričakujejo. Z Drupalom 8 je lahko vsebina taka kot jo ljudje pričakujejo takrat, ko jo potrebujejo.

“Z današnjim dnem predstavljamo najbolj korenito posodobitev v zgodovini Drupala. Poleg mnogih izboljšav v uporabnosti Drupal 8 prinaša pomemben napredek v modeliranju vsebin in nevezanem načinu objave, ki prednostno uporablja API.” je ob objavi dejal Dries Buytaert, ustanovitelj in vodja projekta Drupal. “Je zbirka orodij, ki jo organizacija potrebuje da zadosti potrebi po hitrih, fleksibilnih in visoko prilagojenh uporabniških izkušnjah, saj so le te prihodnost interneta. Drupal 8 smo optimizirali za integracijo z drugimi sistemi in ga pripravili, da lahko na osnovi toka informacij orkestrira uporabniške izkušnje, ki presegajo meje posameznih naprav in kanalov. Preko 3000 programerjev je skupaj vložilo nešteto ur, da je na trg postavilo najzmoglljivejši in najbolj prilagodljiv sistem za upravljanje vsebin. Drupal 8 bo spremenil skupnost in splet kakršnega poznamo.”

Vodilna lastnost Drupala 8 je njegova zavezanost raznolikim, strukturiranim vsebinam. Prilagodlijivost pa ni edini način s katerim Drupal omogoča organizacijam, da v kar največji meri izkoristijo svoje digitalne platforme. Prinaša preko 200 posodobitev, med drugim:

  • Zmogljiva vgrajena orodja za povezavo Drupala z drugo programsko opremo znotraj informacijske infrastrukture podjetja
  • Poenostavljen način ustvarjanja vsebin preko prilagodljivo oblikovanih vmesnikov
  • Prenovljen pristop, ki v izhodišče postavlja mobilne naprave. Ta omogoča izdelavo spletnih strani in aplikacij prilagojenih za več sodobnih mobilnih naprav kot kdaj koli prej
  • Popolnoma prenovljeno upravljanje konfiguracij, za bolj varen in učinkovit razvoj in vzdrževanje spletnih strani
  • Izboljšana vgrajena podpora za večjezičnost, ki omogoča prevajanje vseh komponent programske opreme
  • Nekatere organizacije že uporabljajo Drupal 8. Le Temps, švicarski časopis v francoskem jeziku, uporablja Drupal 8 za podporo 4,2 miljona ogledov mesečno. CH2M je globalna korporacija, ki skrbi za trajnostni razvoj vlad, infrastrukture in okolja. Drupal 8 uporablja za predstavitev in prikaz svojih zmožnosti.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), eden največjih onkoloških centrov v Združenih državah amerike, je maja zagnal nov portal mskcc.org. Drupal 8 je bil izbran, čepraj je bil šele v beta fazi, za pomoč pri povečanju dosega njihove kampanje "Več znanosti. manj strahu".

"Raziskovalci in zdravniki klinike Memorial Sloan Kettering s svojimi inovacijami in novimi spoznanji neprestano premikajo meje.” je dejal Evan Liebman, MSK-jev Direktor za digitalne komunikacije in tehnologije, “Isto smo želeli doseči na področju digitalnih tehnologij. Čim zgodnejši prehod na Drupal 8 je bil za nas ključnega pomena. Njegova objektna usmerjenost in uporabnost komponent nam omogočajo enostavno premagovanje tehnoloških omejitev. Tri četrtine funkcionalnosti, ki jih potrebujemo, so že vključene v jedru Drupala, vključno z modulom “Views”. To omogoča zelo enostavno gradnjo spletnih strani."

Z več kot 100000 aktivnimi soustvarjalci, ima Drupal eno največjih prostokodnih skupnosti na svetu. Globalna skupnost je sestavljena iz oblikovalcev, pisateljev, prevajalcev, prodramerjev, sponzorjev itd. Poleg izboljšav Drupal jedra, sodelujejo na razširitvah kot so moduli, teme in distribucije. Drupal 8 je njihov zadnji/najnovejši korak v zavezanosti k nenehnemu izboljševanju in omogočanju organizacijam zgraditi nekaj neverjetnega za vsakogar.